22.09.2018 - MVDr. Ing. Juraj Torzewski

Máme doma kardiaka (2.časť)

V minulej časti sme si vysvetlili ako vzniká šelest a povedali si niečo na úvod o ochoreniach chlopní. V tejto časti si v skratke povieme o tom ako sa ochorenie postupom času vyvíja a ako sa mení klinický stav a terapia.

Existuje viac klasifikačných schém podľa ktorých sa dá postupovať, či je to NYHA, ISAHC alebo ACVIM. Základ majú v humánnej kardiológii a sú upravené na použitie vo veterine.

V skratke si popíšeme delenie podľa ACVIM (American college of veterinary internal medicine) prevzaté z humánnej kardiológie a upravené pre potreby veterinárnej medicíny.

Pacienti sa delia do 4 kategórií : A-D:

Kategória A

Sú pacienti, ktorí netrpia žiadnym srdcovým ochorením, ale sú predisponovaní. Sem zaraďujeme kavalier king charles španielov, jazvečíkov, trpasličích a toy pudlov. V tomto štádiu nie je prítomný žiadny šelest, zvieratá sú bez príznakov ochorenia srdca. Odporúča sa každoročný monitoring. Základný sa robí pri každoročnej vakcinácii (počúvanie fonendoskopom robí veterinár bežne).

Pre zvieratá v tomto štádiu neexistujú žiadne obmedzenia čo sa týka jedla alebo pohybu.

Kategória B

V tejto kategórií sa nachádzajú tí „šťastní”, u ktorých sa šelest zachytil pri rutinnej kontrole. Táto kategória sa delí na dve podkategórie:

B1 – šelest je prítomný, ale sonograficky a röntgenologicky nie je žiadna viditeľná remodelácia srdca ako reakcia na insuficienciu chlopní. Laicky – na RTG a USG nie je srdce zväčšené, zviera je úplne bez príznakov. Terapia ani zmena diéty nie je nutná.

B2 - stále nie sú prítomné vonkajšie príznaky ochorenia srdca, zviera normálne behá, nestráca na váhe a pod. Röntgenologicky už zachytíme zväčšené srdce, sonograficky výraznú regurgitáciu a zväčšenú ľavú predsieň, v pokročilom štádiu aj ľavú komoru.

V tomto štádiu môžeme podľa stavu nasadiť lieky, najčastejšie na zníženie rezistencie (odporu) ciev. Najbežnejšie sa používajú ACE inhibítory alebo betablokátory.

Kategória C

V tomto štádiu sa objavili klinické príznaky srdcového zlyhania (dýchavičnosť, kašeľ, neochota k pohybu, synkopa-odpadnutie, chudnutie), v niektorých prípadoch vyžadujúcich agresívnu terapiu. Rentgenologicky a sonograficky je prítomná výrazná remodelácia srdca, edém pľúc, v akútnych prípadoch aj ascites.

Tu sa už podávaniu liekov nevyhneme, dôležitá je aj úprava stravy, dôležité sú kvalitné bielkoviny a omega mastné kyseliny, čím zabránime chudnutiu (volá sa to kardiálna kachexia, strácajú sa najmä svaly), zhoršuje sa kvalita srsti, vhodné sú aj doplnky výživy.

Dietu môžeme kúpiť buď komerčnú (granule a konzervy pre kardiakov), alebo pokiaľ varíme tak kvalitné mäso, vajíčka, ryby a pod.

Ak sme už v štádiu B nasadili lieky pridávajú sa k nim diuretiká, antiarytmiká, lieky podporujúce výkon srdca a pod. Niekedy je nutná hospitalizácia na zvládnutie akútneho stavu, po nastavení dávky liekov je pacient prepustený do domácej starostlivosti.

Fyzickú aktivitu upravíme podľa stavu, vyhýbame sa horúčavám a nadmerným aktivitám.

Pokiaľ sa zviera už ocitlo v tejto kategórii, tak aj po úprave stavu sa nikdy nevráti do kategórie B. Zvyknúť si budete musieť aj na častejšie návštevy u veterinára kvôli nastavovaniu dávkovania liekov a kontrol klinického stavu. Častejšie sa môže kontrolovať stav obličiek a elektrolytov.

Štádium D

Refraktórne k štandartnej terapii srdcového zlyhania, často si vyžadujúce hospitalizáciu. Jednoducho povedané štandarne používané lieky nedostatočne kontrolujú srdcové zlyhanie, objavujú sa arytmie, vlký kašeľ s vykašliavaním peny, môže sa pridružiť zlyhávanie iných orgánov, najmä obličiek, nechutenstvo, chudnutie, ascites (tekutina v bruchu). V tomto štádiu sa dávky liekov upravujú na maximum, pridávajú sa ďalšie na zvládnutie edémov a arytmií, nutné je občas odsať tekutinu z brucha (abdominocentéza), výrazne obmedziť sodík, fyzická aktivita len minimálna. Zabezpečíme kvalitnú dietu, niekedy je nutné krmiť aj 4 krát denne. Kontroly môžu byť oveľa častejšie niekedy aj 1 x týždenne.

Časové obdobie za ktoré sa zviera dostane zo štádia A do štádia D je individuálne, u niekoho môže trvať 7 rokov, u iného 7 mesiacov, všetko závisí od viacerých okolností a najmä každý organizmus je iný. Povzbudenie pre majiteľov kavalierov- aj keď je to plemeno predisponované na srdcové ochorenia, dožívajú sa aj napriek tomu relatívne vysokého veku a dokážu to dobre tolerovať.

Pokračovanie na budúce ... (časť 3. Čo si doma všímať na kardiakoch)


Späť

Kontakt

Tvoja Veterina

Kempelenova 2
841 04 Bratislava
+421 915 390 806
info@tvojaveterina.sk
Otváracie hodiny
Pondelok
09:00 - 19:00
Utorok
09:00 - 19:00
Streda
09:00 - 19:00
Štvrtok
09:00 - 19:00
Piatok
09:00 - 19:00
Sobota
09:00 - 13:00
Nedeľa
Zatvorené