12.05.2019 - MVDr. Ing. Juraj Torzewski

Vrodené ochorenia srdca

Vrodené ochorenia srdca sa u psov a mačiek vyskytujú oveľa častejšie ako si myslíme.

Vrodené ochorenia srdca, alebo to šteňa je nejaké iné

Vrodené ochorenia srdca sa u psov a mačiek vyskytujú oveľa častejšie ako si myslíme. Vo väčšine prípadov sa prvé podozrenie objaví pri rutinnom vyšetrení pred vakcináciou. Nález typického šelestu je prvým znakom, že môže byť prítomná vrodená srdcová vada. Ďalším náznakom môže byť spomalený rast v porovnaní so súrodencami alebo vrstovníkmi, napriek rovnakému príjmu potravy, väčšia spavosť, neochota hrať sa a pod.

Nebudem Vás zaťažovať podrobným popisom jednotlivých defektov, rozsah článku by na to nestačil. Namiesto toho si povieme o tých najbežnejších typoch, ktoré plemená postihujú, čo sledovať a čo sa s tým dá robiť.

PDA – patent ductus arteriosus

Počas vnútromaternicového vývoja je aorta a hlavná pľúcna artéria spojená spojkou (duktom), cez ktorú preteká matkou okysličená krv do aorty a tým obchádza nefunkčné pľúca. Po pôrode dochádza k jej uzavretiu- nádychom stúpne koncentrácia kyslíka, klesne odpor v pľúcnych cievach a duktus sa uzavrie. Ak k tomu nedôjde, časť krvi prúdi z aorty do pľúcnej tepny, čo má s dlhodobého hľadiska nepriaznivý vplyv na cievy v pľúcach, ktorá nie sú stavané na vysoký tlak krvi.

Nadmerné množstvo krvi v pľúcach sa prejaví zvýšeným prítokom do ľavej predsiene a následne ľavej komory, následkom čoho dilatujú (zväčšia sa). Takisto dochádza k dilatácii pľúcnej tepny a poškodeniu pľúcnych chlopní následkom prúdenia cez duktus. Tomuto typu sa hovorí ľavo pravý skrat. Pokiaľ odpor v a tlak v pľúcnom riečišti a pravom výtokovom trakte prekročia tlak v ľavej komore, krv začne prúdiť sprava doľava a vznikne pravo-ľavý skrat.

Veľmi často sú postihnuté v súčasnosti obľúbené plemená: maltézsky psík, čivava, yorkshire, bišon ale aj labrador, nemecký ovčiak a newfouland.

Závažnosť klinických príznakov závisí od veľkosti duktu- čím väčší, tým závažnejšie príznaky. Malý môže dokonca zostať bez závažných hemodynamických dôsledkov. Naopak veľký priemer duktu vedie v krátkom čase k závažným hemodynamickým zmenám a ľavostrannému kongestívnemu zlyhaniu srdca.

Typické príznaky sú kašeľ, ťažké dýchanie, odmietanie záťaže resp. hry a kolaps.

Pri veľmi veľkých defektoch dôjde v krátkom čase k zvýšeniu rezistencie pľúcnych ciev a opačnému prúdeniu krvi. Vznikne pravo-ľavý skrat. Príznakmi sú synkopy a kaudálna cyanóza ( zmodranie zadnej polovice tela - viditelné najmä na sliznici predkožky a vulvy).

Mortalita u neliečených jedincov dosahuje 64 % do veku 1 roka.

Terapia spočíva v chirurgickom uzávere duktu pomocou torakotómie (chirurgické otvorenie hrudníka), kedy sa uzatvára jednoducho viacnásobným podväzom (ligatúrou), alebo špeciálnymi kovovými svorkami. Menej invazívnou, ale drahšou alternatívou je zavedenie špeciálnej zátky (coilu) cez femorálnu artériu do duktu. Úspešnosť dosahuje viac ako 95%. Ošetrenie je najlepšie vykonať čo najskôr, aby sa predišlo vzniku kongestívneho zlyhania alebo pravo-ľavého skratu.

Pacienti môžu po operácii viesť plnohodnotný život.

Stenózy aorty a pulmonálnej artérie

Tieto ochorenia sa týkajú najmä plemien ako boxer, anglický buldog, boston terier, bulterier, nemecká doga , westík, retriever, newfouland atď.

Princípom je zúženie aorty, alebo pulmonálnej artérie. Zúženie (stenóza) sa môže vyskytnúť buď: pred chlopňami (subvalvulárne), v úrovni chlopní (valvulárne) alebo za chlopňami (supravalvulárne). Následok je jasný – predstavte si cestu s viacerými pruhmi ktorá sa zbieha do jedného- v mieste zúženia vzniká zápcha. Keďže krvný obeh je uzavretá sústava, krv sa bude hromadiť pred zúžením(stenózou), následne stúpne tlak, srdce ako správny sval zosilnie (hypertrofuje) od snahy pretlačiť krv cez zúžené miesto. Následkom hypertrofie sú zvýšené požiadavky na kyslík, tvorba infarktov a jaziev, čo môže viesť k arytmiám a náhlej smrti. Postupné hrubnutie steny zmenšuje objem a keďže krv potrebuje miesto, srdce sa začína zväčšovať.

Príznaky sú v ľahkých prípadoch mierne, niekedy je to len šelest, v závažných prípadoch je to zaostávanie v raste, dýchavičnosť, slabá výkonnosť a pod. Vo veľmi závažných prípadoch aortálnej stenózy môže byť prvým príznakom náhla smrť. Mierna pulmonálna stenóza môže zostať úplne bez klinických príznakov, v závažných prípadoch sa môže objaviť dýchavičnosť a záťažou vyvolaná synkopa v dôsledku zníženého srdcového výdaju.

Terapia je v oboch prípadoch buď konzervatívna, ktorou sa snažíme zlepšiť relaxáciu a zásobovanie myokardu kyslíkom, potlačiť vznik arytmií alebo chirugická – v prípade pulmonálnej stenózy vytvorením obchádzky – conduit, plastikou alebo balónovou dilatáciou zúženého miesta. V súčasnosti preferovanou technikou v prípade valvulárnej stenózy je balónová valvuloplastika, kedy sa špeciálny katéter s balónom zavádza cievou na miesto zúženia a po dosiahnutí cieľa sa naplní, čím dôjde k dilatácii (roztiahnutiu ) zúženého miesta. Podobný zákrok je možný aj v prípade aortálnej stenózy.

Ako vidíte vrodená srdcová vada nie je hneď rozsudok smrti, ľahšie formy sa dajú liečiť vhodnými liekmi, v závažnejších prípadoch je nutná chirurgia, ktorá je už finančne náročnejšia, ale stále pomerne dostupná a s dobrou prognózou.

Kto by chcel vedieť viac - Vedecká knižnica alebo Google

Nabudúce – septálne defekty a Fallotova tetralógia


Späť

Kontakt

Tvoja Veterina

Kempelenova 2
841 04 Bratislava
+421 915 390 806
info@tvojaveterina.sk
Otváracie hodiny
Pondelok
09:00 - 19:00
Utorok
09:00 - 19:00
Streda
09:00 - 19:00
Štvrtok
09:00 - 19:00
Piatok
09:00 - 19:00
Sobota
09:00 - 13:00
Nedeľa
Zatvorené